Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

May 17, 2019

0
Buha, cea mai mare dintre răpitoarele de noapte

Buha, cea mai mare dintre răpitoarele de noapte

Femela poate să atingă o greutate de până la 4.500 de grame, iar masculul de 3.200 grame. Anvergura aripilor este de circa 200 de centimetri.
Buha este o apariţie impresionantă, mai ales, datorită aripilor largi, a moţurilor de deasupra urechilor şi a ochilor mari, de culoare roşii-portocalii.
Este o specie caracteristică zonelor împădurite în care stâncile sunt asociate cu pâlcuri de pădure, mai cu seamă conifere.
Buha se hrăneşte cu mamifere de dimensiuni ce pot ajunge până la o greutate de 17 kilograme. Mănâncă, de asemenea, păsări, broaşte, şerpi, peşti, chiar şi insecte. Atacă prin surprindere chiar şi prăzi mai mari, cum ar fi vulpi sau pui de căprioară.
Buha este activă noaptea şi la crepuscul.
Deşi este considerat un comportament neobişnuit pentru bufniţe, uneori buha poate fi văzută planând în zbor.
Sunetele specifice pe care masculul le produce în perioada nupţială pot fi auzite până la 5 kilometri distanţă.
Femela alege unul din cuiburile pregătite anterior de mascul. Acestea pot fi ascunse în cavitatea unei stânci sau pot fi cuiburi refolosite ale unor berze ori răpitoare mari. Mai rar, buha îşi face cuib în scorburi de copac sau chiar pe sol.
În sălbăticie, longevitatea cunoscută este de circa 30 de ani, dar, în captivitate, exemplare de buhă au trăit până la 68 de ani.
Femela depune 2-3 ouă, pe care le cloceşte timp de aproape cinci săptămâni. Deşi încep să zboare după primele două luni de viaţă, puii de buhă rămân dependenţi de adulţi până la începutul iernii când părăsesc teritoriul stăpânit de părinţi.

Leave a Reply