Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Jul 4, 2019

0
Acvila din stemă

Acvila din stemă

Acvila de munte, denumită şi păjură, este pasărea simbol al curajului care apare şi pe stema oficială a României. De altfel, Austria, Germania, Kazakhstan, Mexic şi Yemen au făcut şi ele acvila emblema lor naţională. Este un simbol recunoscut şi în alte ţări din vestul europei, datorită tradiţiei transmise din epoca cuceririlor romane, această pasăre fiind unul din cele mai importante însemne ale imperiului latin.

Anvergura aripilor ei poate să depăşească doi metri.
Acvila de munte este considerată a fi „prădătorul suprem” al lumii păsărilor din emisfera nordică. Au fost indentificate circa 200 de specii de mamifere şi păsări care îi sunt pradă obişnuită acvilei de munte.
Când se aruncă, în picaj, asupra prăzii acvila de munte poate să atingă şi 320 de km/h.

Cuibul poate să aibă o circumferinţă de 2-3 metri, o înălţime de circa un metru şi un volum de 6 metri cubi.
Când părinţii nu reuşesc să asigure hrană suficientă pentru toţi puii, cel mai mare dintre ei devine agresiv faţă de fraţii săi luându-le hrana, ceea ce duce la moartea acestora prin înfometare.

Sursa informaţiilor: www.pasaridinromania.sor.ro

Leave a Reply