Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Mar 6, 2020

0
Minuniţa

Minuniţa

Pădurea Craiului şi valea Iadului se pot lăuda cu prezenţa aici a încă unei specii rare de păsări,  minuniţa sau, pe numele ei latinesc, Aegolius funereus.

Minuniţa este o pasăre de pradă, de dimensiuni mici, care trăieşte în tot arcul carpatic şi în munţii Apuseni, la altitudini relativ mari. În ciuda acestei largi arii de răspândire, specialiştii estimează că, în România, trăiesc între 600 şi 1000 de perechi. Fiindcă minuniţa este o pasăre mică, greu de identificat în teren şi foarte timidă, o estimare precisă a numărului de exemplare este dificil de realizat.

În siturile Natura 2000 din munţii Pădurea Craiului şi de pe valea Iadului, specia a fost identificată în habitatul ei caracteristic, anume pădurile de conifere. Au fost văzute exemplare de minuniţă în partea de sud a sitului, mai precis, în pădurie de conifere aflate la altitudini de peste 800 metri.

Pe scurt, în Pădurea Craiului, minuniţa are statut de rezident, este o prezenţă izolată, nativă şi, din păcate, o pasăre rară.

sursa foto: wikipedia.org