Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Mar 19, 2020

0
Ciocănitoarea neagră

Ciocănitoarea neagră

… sau Dryocopus martius este cea mai mare specie de ciocănitoare din Europa. Specia are o pată de culoare roşie în penajul de pe vârful capului. La mascul pata este mai mare, întinzându-se până aproape de cioc.

Îşi face cuib săpând scorburi mari, preponderent în arbori de esenţă moale, cât mai sus faţă de sol. Preferă corpurile mari de pădure, din esenţe precum fagul şi bradul, dar şi alte variante de foioase sau conifere. Consumă insecte şi larve, adunate mai cu seamă de sub scoarţa copacilor. Nu se dă în lături nici de la a mânca seminţe, fructe sau chiar ouăle ori puii altor specii de păsări.

Ciocănitoarea neagră se găseşte peste tot în Europa, mai puţin în nordul peninsulei Scandinave şi în Marea Britanie. Specia se găseşte pe tot cuprinsul României.

În situl Pădurea Craiului – Valea Iadului, ciocănitoarea neagră a doua cea mai abundentă specie de ciocănitori. Specia poate fi întâlnită pe întreaga suprafaţă a sitului, mai puţin în zona nordică a acestuia. Aşadar, în această parte a judeţului Bihor, „ciocănitoarea neagră este o specie rezidentă, larg răspândită, nativă şi comună”, spun specialiştii.