Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Apr 17, 2020

0
Ciocănitoarea cu spatele alb, o comoară a Pădurii Craiului

Ciocănitoarea cu spatele alb, o comoară a Pădurii Craiului

Ciocănitoarea cu spate alb este cea mai mare dintre speciile de ciocănitori pestrițe europene.

Este o specie montană, care poate fi întâlnită la altitudini cuprinse între 800-1000 de metri.

În ceea ce priveşte cerinţele de habitat, ciocănitoarea cu spatele alb, poate fi privită ca un indicator important al calității și biodiversității pădurii. Din acest motiv, prezenţa ei în munţii Pădurea Craiului este un semn mai mult decât încurajator.

Ciocănitoarea cu spatele alb trăiește, cu precădere, în pădurile de foioase sau mixte, mature sau bătrâne, întunecoase situate în apropierea zonelor umede. Aceasta specie este strict legată de pădurile neexplorate sau cu un grad minim de exploatare, bătrâne, unde se găsesc buturugi și copaci uscați rămași în picioare, necesari ciclului ei de viață.

Pentru a-şi face cuib, ciocănitoarea cu spate alb sapă o cavitate într-un arbore sănătos, de obicei un fag.

Această specie consumă insecte dar și paianjeni, fructe, semințe, alune, conuri, etc. Ciocănitoarea cu spate alb nu s-a adaptat schimbărilor care au avut loc în habitatele forestiere din Europa, în ultimii 100 de ani, acesta fiind și principalul motiv pentru care numărul indivizilor nu a crescut.

Specia poate fi întâlnită în tot arcul Carpatic, în Munții Apuseni, centrul Moldovei și nordul Dobrogei.

Specialiştii afirmă că: „Specia a fost idendificată la nivelul întregului sit, fiind distribuită uniform în habitate caracteristice, respectiv păduri de foioase”. Fiind, deci, „larg răspândită” în Pădurea Craiului, aşa cum spun ornitologii, ciocănitoarea cu spatele alb este un indicator viu al sănătăţii mediului natural din această zonă.

Sursă foto: wikipedia.com