Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Apr 24, 2020

0
Fluierarul de munte

Fluierarul de munte

Actitis hypoleucos sau, popular, fluierarul de munte este o pasăre de talie medie spre mică, ce se remarcă prin comportament și forma alungită, înainte ca penajul să poată fi observat. Adoptă o poziție orizontală, are gâtul scurt, coada lungă, picioare scurte, pendulându-și tot timpul posterior, mai ales după mișcări scurte, rapide și aterizări. Ciocul este lung si drept, cu o baza de culoare deschisă și vârfuri negre, picioarele au culoarea gri-verzuie cu un inel alb, vizibil doar de aproape.

Cuibul fluierarului de munte este o mică adâncitură în sol, deseori ascuns printre copaci și tufișuri, fiind construit de preferință în zonele cu pietriș sau nisip de pe malurile habitatelor acvatice de către femelă în timp ce masculul păzește teritoriul.

În perioada mai-iunie femela depune 3-4 ouă. Ponta este clocită pe rând de către ambii parteneri. Puii părăsesc cuibul la câteva ore de la eclozare și rămân ascunși în vegetație. Ei sunt hrăniți intens de către ambii părinți, unul din aceștia, de obicei femela, părăsindu-i înainte ca ei să poată zbura, fenomen care are loc la 26-28 de zile de la eclozare.

Principala resursă de hrană a acestei specii sunt nervetebratele (coleoptere, diptere, plecoptere, efemeroptere etc). Prada este localizată vizual și culeasă de pe sol, în special dintre pietre sau dintre căpături, de pe vegetație sau chiar de pe unele mamifere (exemplu, oi).

Fluierarul de munte este foarte des întâlnit în podișul Transilvaniei,  Munții Carpați şi în Delta Dunării.

Specia a fost identificată pe râul Crișul Repede, în partea de Nord a sitului ROSPA0115, în 4 puncte, dintre care unul se află înafara sitului.

Sursa foto: wikipedia.com