Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Sep 24, 2020

0
Pescărelul albastru – reproducere

Pescărelul albastru – reproducere

Pescărelul albastru este foarte teritorial, consumând zilnic 60% din greutatea corporala, asadar este esential sa aiba controlul unui fragment de apa. Este solitar in cea mai mare parte a anului, adapostindu-se singur in desisuri. Daca un alt pescarel intra pe teritoriul lui, pot aparea lupte violente in care pasarile incearca sa prinda ciocul celeilalte si sa o tina sub apa.

Formează perechi în toamnă, dar fiecare pasăre își păstrează un teritoriu separat, în general, de cel puțin 1 km lungime si până la 3,5 km, teritorii care nu sunt unite până la primăvară.

Cuibul este format într-o vizuină, excavata de către ambele păsări ce formeaza perechea, intr-un mal verticală de inaltime redusa, sau, uneori, o carieră de piatra sau alte taieturi verticale. Intrarea este dreaptă, ușor înclinata, in mod normal are 60-90 cm lungime și se termină într-o cameră extinsă. Aceasta camera adaposteste cuibul propriu-zis, ea nu este căptușita dar se acumulează în curând un strat de resturi de pește și excremente.

Femela de pescărel albastru depune intre 5 si 7 oua. In majoritatea cazurilor, unul sau doua oua nu eclozeaza, ele neputand fi acoperite de parinti. Ambii parinti clocesc ouale pe parcursul zilei, dar noaptea, doar femela cloceste. Cand clocesc, stau indreptate catre iesire, neclintite, precum intr-o stare de transa. Perioada de incubatie este de 19-20 zile iar puii ce eclozeaza vor mai sta in cuib pentru inca 24-25 zile. Cand cresc suficient, puii vin la intrarea in vizuina pentru a fi hraniti. In fiecare sezon, pot fi crescute doua pana la trei exemplare.

Pentru puii de pescărel albastru, dupa ce-si iau zborul, primele zile sunt riscante. In cadrul primelor plonjari dupa prada, penele se pot uda, nemaiputand sa-si ia zborul si astfel se ineaca. Tinerii sunt alungati de catre parinti de pe teritoriile lor, iar multi dintre ei, pana la acea data nu au invatat sa pescuiasca. Astfel, doar jumatate din ei supravietuiesc in primele 2 saptamani, fara suportul parintilor. Majoritatea pescărelilor albastri mor din cauza frigului, a lipsei de hrana. O iarna severa poate duce la o scadere semnificativa in numarul de pasari. De asemenea, inundatiile din timpul verilor pot distruge cuiburile sau face pescuitul dificil.

Doar un sfert din puii pescărelului supravietuiesc pentru a se putea reproduce anul ce urmeaza, dar este suficient pentru a mentine populatia. La fel, doar un sfert dintre pasarile mature supravietuiesc dupa primul sezon de imperechere pana la urmatorul. Foarte putine pasari traiesc mai mult de un sezon de imperechere. Recordul pentru aceasta specie este de 21 de ani.