Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Sep 30, 2020

0
Ritualurile nupțiale ale păsărilor

Ritualurile nupțiale ale păsărilor

Ritualurile nupțiale ale păsărilor au diferite scopuri. Ajută la găsirea partenerului corespunzător, înlesnesc recunoașterea speciei și a sexului, iar în plus denotă că ambii parteneri sunt gata de împerechere la momentul respectiv. Ritualurile speciilor de păsări strâns înrudite diferă în mică măsură. Aceste mici diferențe dovedesc însă, că numai păsări din aceeași specie se atrag reciproc.

Masculul și femela au roluri diferite, și au efect numai asupra sexului opus, din cadrul speciei respective. Înaintea perioadei de împerechere, masculii multor specii afișează un penaj pompos care le exprime clar sexul și apartenența la o anumită specie. Penajul multor specii mai puțin colorate, cum ar fi silviile și pitulicele, nu evidențiază diferențele între gen și sex, dar compensează prin cântecul caracteristic fiecărei specii în parte.

În cadrul împerecherii, masculul are rolul principal prin prezentarea penajul în cadrul ritualului, femela având penajul mai puțin colorat. În cazul vrabiei comune, cu aspectul ei destul de modest, masculul își arată pata neagră de pe piept. La masculii cu penajul viu colorat, ritual nupțial este unul fastuos de multe ori.

Multe specii de păsări au obiceiul ca masculul să ofere hrană femelei și un cadou “de nuntă”. Femela, ca răspuns, își deschide aripile și ciocul asemeni puilor care cer mâncare, iar alte păsări emit sunete asemănătoare celor emise de pui. În acest fel, femela primește hrana necesară depunerii ouălor și clocitului, iar masculul dovedește că are calitățile necesare creșterii viitorilor puilor. La unele specii, masculu aduce partenerei crenguțe mai mari de copac, în scopul construirii cuibului și dovedește că masculul este pregătit pentru întemeierea unei familii.