Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Nov 17, 2020

0
Facts – Ciocănitoarea cu spate alb

Facts – Ciocănitoarea cu spate alb

Ciocănitoarea cu spate alb este cea mai mare dintre speciile de ciocănitori pestrițe europene, specie montană, trăieşte la altitudini cuprinse între 800-1000 de metri.

Ciocănitoarea cu spate alb își forează o cavitate într-un arbore sănătos, de obicei un fag. În cuib,  nu depune alte materiale.

Această specie consumă insecte (coleoptere, saprofite și xilofage) dar și paianjeni, fructe, semințe, alune, conuri etc.

În ceea ce priveşte cerinţele de habitat, ciocănitoarea cu spatele alb, poate fi privită ca un indicator important al calității și biodiversității pădurii. În Suedia şi Finlanda, ciocănitoarea cu spate alb este privită ca specie umbrelă, protecția acesteia și a habitatelor este crucială pentru conservarea altor specii de floră şi faună.

Ciocănitoarea cu spate alb nu s-a adaptat schimbărilor care au avut loc în habitatele forestiere din Europa în ultimii 100 de ani acesta fiind și principalul motiv pentru care numărul indivizilor nu a crescut.