Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Dec 10, 2020

0
Fun facts – fâsa de padure

Fun facts – fâsa de padure

Fâsa de pădure poate fi întâlnită în zone deschise și semi-deschise, unde folosește arborii mici și tufișurile ca post de observare.

Cuibăritul la această specie începe la sfârșitul lunii aprilie și durează până în luna august, fâsa de pădure putând avea două sau trei ponte într-un singur sezon de reproducere.

Este o specie monogamă, ocazional poligamă.

Fâsa de pădure are un zbor nupţial foarte caracteristic: pornește de pe creanga unui arbore sau tufiș, în unghi de circa 60°, iar din punctul cel mai înalt, de la 25-30 de metri, coboară lent, cu aripile deschise și cu picioarele atârnate, aterizând în punctul de pornire sau undeva în apropiere și în scurt timp reia spectacolul.

Cuibul este construit de femelă din mușchi și fire de iarbă uscate, fiind bine ascuns în iarbă.

Deși cuibărește și își caută hrana pe sol, hrană formată preponderent din nevertebrate, la fel ca și celelalte specii din aceeaşi familie, fâsa de pădure este unică prin preferinţa pentru prezenţa arborilor în locurile de cuibărit, folosind crengile acestora ca loc de marcare a teritoriului prin cântec sau ca punct de observaţie.