Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Dec 17, 2020

0
Fun facts – drepneaua mare

Fun facts – drepneaua mare

Este o specie monogamă, la care perechea se păstrează pentru toată viața, manifestând totodată și o afinitate mare pentru locurile de cuibărit. Îşi construieşte cuibul în colonii stabilite în crevase sau pe pereții verticali din habitatele stâncoase. Adesea la începutul unui sezon nou de reproducere cuibul de anul trecut este reutilizat, după ce este reparat. Cuibul are formă de cupă și este construit din pene, paie, mușchi, diverse fibre vegetale, pe care drepneaua le sudează utilizând saliva proprie, cu care lipește și cuibul de pereții verticali.

Împerecherea are loc în aer!

Femela depune de la 1 la 6 ouă. Clocitul este asigurat de ambele sexe timp de 17 – 28 de zile și începe după depunerea ultimului ou. Puii sunt dependenți de cuib timp de 6-10 săptămâni și sunt hrăniți de părinți numai cu insecte.

Hrana speciei este constituită din insecte adulte capturate în zbor.

Migrația acestor păsări este strâns legată de abundența insectelor, astfel în perioada de iarnă concentrațiile de nevertebrate sunt mai mari către tropice.

Această specie este slab adaptată la mersul terestru.