Tel: +40 359 410556 E-mail: contact@capdd-bihor.org

Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului prin elaborarea planului de management

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Jan 29, 2021

0
Viesparul – un maestru al camuflajului

Viesparul – un maestru al camuflajului

Viesparul este o specie larg întâlnită pe tot continentul european şi în zona de vest a Asiei fiind o pasăre migratoare, viesparul îşi petrece iarna în Africa. Se estimează că, în România, populaţia cuibăritoare numără între 5.000 şi maxim 12.000 de perechi.

Viesparul trăieşte în pădurile de foioase, cu poieni şi soluri afânate, în care poate săpa după hrană. Având un rol foarte important în păstrarea echilibrului natural, viesparul se hrăneşte preponderent cu larve şi adulţi de viespi ori albine. Poate săpa rapid în pământ, până la o adâncime de 40 de centimetri, după cuiburi de viespi sau bondari. Ocazional consumă: rozătoare, amfibieni, mamifere mici, şopârle, şerpi, ouă sau pui ai altor păsări.

La sfârşit de mai, început de iunie, femela depune 1-3 ouă. Cuibul, amplasat pe crengile laterale ale unor arbori înalţi, de obicei: fag, stejar sau pin, este construit din crengi verzi, împrospătate mereu pe perioada cuibăritului pentru camuflaj.