Huhurezul mare este o specie preponderent sedentară, însă, în iernile grele, coboară din munţi spre zone mai joase. Poate fi observat chiar şi în vecinătatea satelor sau în parcuri, căutând hrană. Pasăre activă noaptea, vânează pândind prada de pe crengi. Hrana sa principală este compusă din mamifere mici, insecte mari, broaşte şi păsări precum porumbei, mierle, sturzi şi chiar găini. Îşi ascunde surplusul de hrană în cuib sau în locuri apropiate de acesta.
Pasăre monogamă pe întreaga durată a vieţii, huhurezul mare stăpâneşte acelaşi teritoriu, vreme de mai mulţi ani. Deşi este considerată o pasăre discretă, greu de văzut, în perioada cuibăritului, mai ales în perioada anterioară momentului în care puii părăsesc cuibul, adulţii şi în special femelele, devini foarte agresivi cu orice intrus.
Cuibăreşte în scorburi, în cuiburi mai vechi ale altor specii de păsări, fisuri ale stâncilor şi chiar clădiri abandonate. Femela depune 3-4 ouă, de la finele lunii martie până în prima jumătate a lunii aprilie. Puii părăsesc cuibul după 35 de zile de la ieşirea din ou, zboară bine după circa 45 de zile de viaţă, dar nu pleacă din teritoriul păzit de părinţi, unde sunt hrăniţi în continuare, timp de încă două luni.